Z sosem grzybowym jest trochę tak jak z rosołem czy sałatką jarzynową – teoretycznie przepis jest jeden, jednak w każdym domu smakuje inaczej i każda gospodyni ma swój, najlepszy, który przyrządza od lat. My prezentujemy jedną z wersji – ze śmietaną i ziołami. Grzyby użyte do sosu są wcześniej podgotowane, dzięki czemu są mniej ciężkostrawne i czystsze. Sos z takich grzybów jest dosyć jasny (wszelki osad pozostaje w wodzie, w której się gotowały). Wykorzystane w przepisie grzyby to borowiki ceglastopore.
Przypominamy, że jeżeli macie choć najmniejsze wątpliwości co do posiadanych grzybów, wybierzcie się z nimi do Sanepidu. W każdym oddziale możecie za darmo sprawdzić, czy są one jadalne. We Wrocławiu można to zrobić od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30 – 14:30 przy ul. Marii Curie-Skłodowskiej 73/77.
sos grzybowy

Podstawowy sos grzybowy:

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut
Liczba porcji: 4

bezglutenowe-bbezmiesne-b

Składniki:

500 g grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
250 ml śmietany 18%
garść natki pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie:

Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Odcedzamy. Na patelni lub w garnku z grubszym dnem roztapiamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy grzyby. Dusimy na średnim ogniu przez pół godziny, podlewając niewielką ilością wody, gdy zaczynają przywierać. Odstawiamy na bok do przestudzenia. Dodajemy łyżkę grzybów do śmietany i mieszamy, następnie drugą i ponownie mieszamy. Zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnię, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podgrzewamy. Na koniec przyprawiamy.

Przepis i zdjęcia: Katarzyna Sieradz
gotujzkasia.pl