las - instalacja (1)

14 października Fundacja Food Think Tank zakończyła swój kolejny projekt edukacyjny. Tym razem ich interdyscyplinarne przedsięwzięcie swoje źródła i inspiracje czerpało z lasu, a całość działań, trwająca od czerwca bieżącego roku, odbywała się pod hasłem ‚Las – Instalacja’.
Przedsięwzięcie znów zebrało doborowe gronow szefów kuchni pracujących w Polsce i za granicą, byli wśród nich: Justyna Słupska-Kartaczowska (Hotel Monopol), Luzia Trisno (Ramen Girl of Yellow Dog), Michał Werda (Szajnochy 11), Karol Karpiak (Szajnochy 11), Tomasz Trąbski (Vino e Cultura), Semi Hakim (Gastronomika), Natalia Wojtkowska (Szklarnia – The Greenhouse), Krzysztof Klimaszewski ([:vju] Restaurant) i szef gastronomii FTT – Michał Czekajło (Browar Stu Mostów). Nad doborem napojów do poszczególnych dań czuwali Aleksandra Pawlik (nalewki i wódka), Hirotake Ikeda (wino) i Filip Kucharczyk (kawa). Tym razem zestaw naczyń, nad którymi jak zawsze pracowały: Karina Marusińska, Aleksandra Osowska, Ewelina Birut, Patrycja Śliwińska, Katarzyna Mazurek z Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu, został zminimalizowany i goście swoje siedem dań zjedli na jednym talerzu. W trakcie trwania kolacji przed każdym z nich „wyrósł” stół, łącznie powstały trzydzieści dwa. Projekt stołów-drzew wykonała architektka Barbara Świerc, a zrealizowała Domowa Stolarnia. Atmosfery wydarzenia dopełniły zapachy stworzone przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, muzyka grana przez Wojtka Furmaniaka oraz aranżacja przestrzeni, autorstwa Joanny Nowary, w postindustrialnym wnętrzu pracowni Food Think Tank. Łącznikiem kuchni i lasu był Maciej Barton – leśnik i szef kuchni. Opiekę merytoryczną nad całością ‚Lasu – Instalacji’ sprawował Kristoffer Basznianinm, a pomysłodawcą i koordynatorem był oczywiście Tomasz Hartman.

las - instalacja (2)

las - instalacja (3)

las - instalacja (4)

las - instalacja (5)

las - instalacja

las - instalacja (13)Niepewność, ułuda, tajemnica, próba połączenia świata natury i kultury, komentarz do współczesnej kondycji ekosystemu – tak można opisać tę szczególną kolację Food Think Tank. Las jest motywem, który FTT chce eksplorować ze względu na jego szczególny charakter – spiżarnię produktów, która przestała być oczywista we współczesnej kulturze kulinarnej, z nią łączy się problematyka pozyskiwania jedzenia, globalny transport żywności i wyczerpywanie się jej zapasów. Szefowie kuchni oraz osoby odpowiedzialne za napoje stworzyły spójne menu, w którym znakomita większość, około 90%, produktów pochodziła z lasu. Do zbudowania scenografii wykorzystano naturalne materiały, a wszystkie wizualne, dźwiękowe, zapachowe elementy inspirowane były florą i fauną lasu. Jak się okazało wszystkie te elementy nie pozwoliły zostać obojętne gościom kolacji – smaki, dźwięki, obrazy, zapachy – sprowokowały i zaangażowały do akcji zaproszonych. Las został zainstalowany w mieście!

las - instalacja (6)

las - instalacja (8)

las - instalacja (10)

las - instalacja (9)

las - instalacja (11)

las - instalacja (7)

ftt_menu

Tekst i zdjęcia: Food Think Tank