szpinak z jajkiem 1

To danie babcia mojego wujka przygotowywała używając zamiast szpinaku lebiodę. Lebioda czyli komosa biała jest popularnym jednorocznym chwastem, rosnącym na każdej działce i łące. Dawniej na przednówku była bardzo często wykorzystywana w kuchni. Młode liście zawierają sporo białka i są jadalne. Należy uważać na pędy, nasiona i starsze liście, które są trujące.

Szpinak z jajkiem:

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2

bezmiesne-bniskieIG-b

Składniki:

500 g liści świeżego szpinaku lub lebiody
4 jajka
2 łyżki śmietany
1-2 ząbki czosnku
sól
masło do smażenia

Przygotowanie:

Szpinak płuczemy i osączamy na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szpinak. Dusimy aż liście zmiękną i odparuje nadmiar wody.
Dodajemy roztarty z solą czosnek i śmietanę. Po chwili wbijamy jajka, mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy do ścięcia białka.

Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka
cafebabilon.pl

Przepis pochodzi z 6. numeru magazynu KOCIOŁ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *