Franke

Cook it Wonderful – warsztaty Franke w Studiu Kulinarnym Browar Mieszczański

Wielkomiejskie życie nie musi być synonimem pośpiechu i niezdrowego trybu życia. Okazuje się, że miasto może mieć więcej do zaoferowania, niż się nam wydaje. Dowodem na to były kulinarne warsztaty Cook it Wonderful zorganizowane 5 sierpnia przez firmę Franke we wrocławskim Studiu Kulinarnym Browar Mieszczański. Zapraszam do przeczytania relacji z tego spotkania.

Franke1

Czy w mieście można znaleźć miejsce, gdzie miło spędzimy czas, pooddychamy świeżym powietrzem, a do tego wrócimy do domu z pysznym, zdrowym jedzeniem, które można przygotować na tysiąc sposobów?
Chyba już się domyślacie, że mowa o ogródku działkowym – miejscu w środku miasta, gdzie prócz możliwości uprawiania ulubionych warzyw i owoców, można się też świetnie zrelaksować. Właśnie na działce rozpoczęły się nasze warsztaty. Kocioł uczestniczył w tym spotkaniu wraz z innymi przedstawicielami magazynów kulinarnych, wnętrzarskich oraz lifestylowych. Naszym zadaniem było zebranie owoców, warzyw oraz ziół i wykorzystanie ich do przygotowania dań w Studiu Kulinarnym Browar Mieszczański.

Franke2

Kolacja, którą przygotowaliśmy pod czujnym okiem kucharzy i właścicieli studia – Piotrka Kucharskiego i Tobiasza Hermana, składała się z sześciu dań. Dodatkiem do potraw były wyśmienite wina, takie jak Casa Coste Piane, Pacina La Rosa, Anselma Giacomo Dolcetto d’Alba, La rovere Dounghi oraz Muni Bianco, dostarczone przez Winotake. Do realizacji naszych kulinarnych wyczynów wykorzystywaliśmy urządzania AGD i armaturę marki Franke, w którą wyposażone jest studio.

Franke3

A co przyrządziliśmy? Napiszę szczerze, że udało się nam nieźle namieszać w garach!

Na przystawkę podaliśmy grzanki z chrupiącą kalarepą w dressingu szczypiorkowo-cytrynowym, pomidorkami koktajlowymi oraz pysznymi smażonymi krewetkami marynowanymi w czosnku, soli i pieprzu.
Chłodnik na bazie maślanki zaserwowaliśmy w słoiczkach ze słomką. Jego mocno ogórkowy smak przełamany został rukolą, koperkiem i zmiksowanymi migdałami, a gęstość zupy uzyskaliśmy dzięki dodaniu do niej chleba.
Danie rybne składało się z glazurowanej marchewki i duszonej cukinii, filetów z delikatnego dorsza marynowanego pieprzem, solą i tymiankiem, krótko smażonego, następnie pieczonego i posypanego pudrem z chorizo i pistacji.

Franke6

Kolejna przystawka była alegorią ogrodu i tak też ją nazwaliśmy. W słoikach znalazł się ręcznie zrobiony majonez z dodatkiem cząbru, jadalna ziemia wykonana z czarnego chleba, prażonego słonecznika i migdałów, fasolki szparagowej, jarmużowych chipsów, plastrów cukinii i buraka odmiany Chioggia. Ozdobą dania były kwiaty nasturcji.

Franke4

Następną potrawę przygotowaliśmy z dwóch rodzajów buraków – Złocistego i Opolskiego, duszonych na maśle z kukurydzą i szalotką, kwiatów lebiodki oraz pieczonego pora posypanego sezamem.
Zwieńczeniem kolacji był cudowny deser z owoców jeżyny, borówki, porzeczki i truskawki, podany pod pyszną kruszonką rozmarynową i delikatnym zabagnione przypalonym z wierzchu za pomocą palnika.

Franke5

Warsztaty Cook it Wonderful były nie tylko świetną okazją do wspólnego gotowania i biesiadowania, udowodniły również, że możliwe jest zdrowe funkcjonowanie każdego z nas w przestrzeni miejskiej. Często zapominamy o otaczającej nas przyrodzie i jej walorach, dzięki którym w prosty i łatwy sposób możemy przygotować wspaniałą ucztę dla całej rodziny. Promowanie takich idei jest bliskie także Kotłowi, dziękujemy więc, że mogliśmy być częścią tego wydarzenia.

Tekst: Joanna Aniszczyk – ilovetoeat.pl
Zdjęcia: Franke