W dniu 17.07.2015 r. na Skwerze przed Centrum Sztuki WRO, przy ulicy Widok 7 miał miejsce niecodzienny happening.
Wydarzenie wiązało w jedną całość świat artystyczny i kulinarny, stwarzając tym samym wrocławskiej społeczności możliwość uczestnictwa w otwarciu Wystawy WRO 2015 Résumé, w Pikniku sąsiedzkim p. n. „Widok na Widok” oraz „Grze w Pomidora” zorganizowanym przez kolektyw Food Think Tank.

gra w pomidora (1)

Części dotyczącej wystawy, czyli oglądaniu – przy kuratorskim oprowadzaniu – głównych ekspozycji, które przez 6 tygodni uświetniały tegoroczne Biennale we Wrocławiu, towarzyszyła także akcja widokówkowa Anny Kosarewskiej. Ciekawa forma kontaktowania się z zupełnie nieznanym adresatem w niesamowity sposób połączyła wszystkich uczestników wydarzenia. Akcja polegała na przekazaniu wiadomości za pomocą pocztówki do osoby, która wcześniej napisała na niej swój adres oraz na pozostawianiu na kolejnej swojego, by ktoś również miał szansę napisania do nas.

gra w pomidora (2)

gra w pomidora (3)

Kulinarna strona happeningu miała kolor, smak i zapach pomidora, przenosiła do czasów dzieciństwa i wywoływała uśmiech na twarzy gości. Wszystko to działo się za sprawą 160 kilogramów pomidorów zebranych z najlepszych lokalnych upraw, grupy Food Think Tank, szefów kuchni wrocławskich restauracji oraz innych zaproszonych do akcji kulinarnych aktywistów, którzy wspólnie stworzyli pomidorowe menu. Były to potrawy, przyprawy i przetwory podane w przeróżnych formach, które powstały również z pomidorów tworzących prezentowaną podczas Biennale w Centrum Sztuki WRO instalację Macieja Markowskiego „Kwartet na pomidory”.

pomidor

kucharze1

kucharze2

Degustować można było m. in. lody pomidorowo-agrestowe z posypką podane na wafelku, pomidorowe galaretki, lemoniadę i chipsy z pomidorów, gazpacho z butelki, pomidorową salsę z domowym sosem lubczykowym, ostre marynowane pomidorki chilli, focaccę i ciasto pomidorowe. Nie była to jednak zwyczajna degustacja. Wspólne biesiadowanie łączyło wszechobecne hasło „Pomidor!”, które uczestnicy pikniku każdorazowo wypowiadali przy kosztowaniu kolejnych specjałów.

gra w pomidora (4)

gra w pomidora (5)

gra w pomidora (6)

Ciekawym elementem tej części akcji było wytworzenie relacji kucharz – konsument. Zauważyć można było zaciekawienie przybyłych osób potrawami, pojawiały się również pytania, w jaki sposób można je przyrządzić i jakie dodatki zastosowano przy ich przygotowaniu. Wymieniano się spostrzeżeniami i recepturami, można więc zaryzykować stwierdzenie, że wczorajszego wieczoru wszyscy przechodziliśmy również swoistą edukację gastronomiczną.

gra w pomidora (7)

Połączenie Wystawy WRO 2015 Résumé, Pikniku sąsiedzkiego „Widok na Widok” i zaproszeniu tłumnie przybyłych gości do „Gry w pomidora” stworzyły na zaledwie małym skwerze w centrum Wrocławia przestrzeń do spędzenia w ciekawy sposób wolnego czasu, obcowania ze sztuką i bliższego poznania również kulinarnej strony miejsca, w którym żyjemy.
Obserwując i fotografując happening, wiem na pewno, że tego typu inicjatywy są niezbędnym elementem naszej społeczności, miasta i regionu. Pozytywne działania kulinarne są zawsze inspirujące i bardzo potrzebne nam wszystkim.

gra w pomidora (8)

Szefowie kuchni i osoby zaangażowane w akcję:
– Szef Kuchni Dawid Domaradzki – Stary Klasztor
– Szef Kuchni Mariola Monczak – Pod Papugami
– Szef Kuchni Michał Abramowicz – Hotel Terminal
– Szef Kuchni Piotr Arasymowicz – Pinola
– Szef Kuchni Michał Duda – Kiss The Cook
– Szef Kuchni Tobiasz Herman – Studio Kulinarne Browar Mieszczański
– Szef Kuchni Justyna Słupska-Kartaczowska – Monopol Hotel
– Szef Kuchni Michał Czekajło – Browar Stu Mostów
– Szef Kuchni Tomasz Hartman – Szajnochy 11
– Restaurator Anetta Pacuła-Podemska – Od Koochni
– Bloggerka kulinarna Agnieszka Szydziak – Retro Food Design
– Rolnik Ewelina Żygadło – Milejowe Pole
– Szef Baru Aleksandra Pawlik – Klub Szklarnia

Tekst i zdjęcia: Joanna Aniszczyk – ilovetoeat.pl