młoda kapusta danie z kotła

Cóż smakuje lepiej, niż jedzenie pod osłoną nieba? Swieże powietrze i łono natury sprawiają, że smaki stają się intensywniejsze, a doborowe towarzystwo i zimne piwo sprzyjają niekończącym się dyskusjom o jedzeniu. Większość z nas wybiera w sezonie grill, lecz my – jak na Kotłowiczów  przystało – odpalamy na ognisku kociołek. Potrawa robi się sama, a my oddajemy się pracom działkowca, bo jak zwykle pracy jest nie mało. Pielimy grządki i staramy się doprowadzić do ładu wszystko to, co zdążyło urosnąć po naszej kilkudniowej nieobecności. Nasi działkowi sąsiedzi stawiają poprzeczkę wysoko, regularnie pielęgnując swoje ogrody. Na próżno szukać chwastów, działki wyglądają jak z żurnala! Staramy się więc, choć w małym stopniu im dorównać i opanować naturę, choć nie jest to łatwe wyzwanie. I tak jak my spoglądamy z zazdrością na ład zza miedzy, tak sąsiedzi z zazdrością spoglądają na nasz kociołek, czując unoszące się w powietrzu aromaty. Tym razem delektowaliśmy się młodymi warzywami. W roli głównej znalazła się młoda kapusta, choć do kotła trafiły też inne warzywa, które można znaleźć na działce: młode ziemniaczki, marchewki, dymki ze szczypiorkiem i czosnek, całość szczodrze doprawiona lubczykiem. To wszystko z dodatkiem mięsa, które stanowi doskonałe paliwo po wysiłku fizycznym na świeżym powietrzu. Teraz już tylko pozostało rozkoszowanie się smakiem i podziwianie otaczającej, nieujarzmionej natury.

Młoda kapusta z kotła:

Czas przygotowania: 2-3 godziny
Liczba porcji: 8

Składniki:

500 g wędzonego surowego boczku
500 g karkówki
2 kiełbasy podwawelskie
1 główka młoda kapusty
1,5 kg małych młodych ziemniaków
4 dymki ze szczypiorkiem
4 młode marchewki
6 ząbków obranego czosnku
2 garście liści świeżego lubczyku
1 garść świeżego oregano i tymianku
sól i pieprz
smalec do posmarowania kociołka

Przygotowanie:

Ziemniaki pozostawiamy w mundurkach, kroimy w dość duże kawałki, a marchewkę, czosnek i kiełbasę w plasterki. Z boczku odkrawamy skórę i siekamy w kostkę, a cebulę w piórka. Kapustę szatkujemy, zostawiając kilka liści. Kociołek smarujemy smalcem. Dno wykładamy skórką z boczku, na nią kładziemy liście kapusty. Układamy kolejno warstwy: ziemniaki, marchewkę, boczek, cebulę, czosnek, kiełbasę, siekaną kapustę. Warstwy oprószamy według uznania  solą, pieprzem i posiekanym lubczykiem. Całość przykrywamy kapustą i nakładamy pokrywkę. Kociołek ustawiamy na palenisku z dużą ilością żaru. Pieczemy przez mniej wiecej 2 godziny. Podajemy z pieczywem, posypane świeżym tymiankiem i oregano.

Przepis i zdjęcia: Małgorzata i Adam Zabokrzyccy
trawkacytrynowa.pl

Przepis pochodzi z 6. numeru magazynu KOCIOŁ.