tort truskawkowy

Wysoki i elegancji, a jednocześnie delikatny i puszysty – tort truskawkowy, czyli prawdziwa kwintesencja lata.

Tort truskawkowy:

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6-8

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

Krem:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
500 g truskawek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 160º. Mąki przesiewamy razem, białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, dalej ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając, albo miksując na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Połowę masę przelewamy do okrągłej foremki o średnicy 18 cm, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra, czekamy aż lekko ostygnie i wyciągamy z foremki. Z drugą połową ciasta postępujemy analogicznie. (Jeśli mamy 2 foremki o wymiarach 18 cm możemy piec biszkopty jednocześnie).
Mascarpone i śmietanę ubijamy na sztywny krem. Odkładamy ok. 1-1,5 szklanki do dekoracji, a do reszty dajemy cukier puder i pokrojone drobno truskawki. Mieszamy.
Biszkopty kroimy na 2 blaty (razem mamy 4). Pierwszy układamy na paterze, nakładamy 1/3 kremu, przykrywamy kolejnym blatem, wykładamy połowę pozostałego kremu. Kładziemy 3 blat, resztę kremu, a na to ostatni blat. Dla stabilności można wbić w tort 3 patyczki do szaszłyków.
Krem, który zostawiliśmy do dekoracji przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy go na wierzch tortu. Dekorujemy dodatkowo świeżymi truskawkami.

Przepis i zdjęcia: Żaneta Hajnowska
cupcakefactory.pl