zupa wiosenna

Zupa wiosenna z kotła

Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 5

Składniki:

pęczek młodych marchewek
1 korzeń pietruszki
1 por (biała część)
kawałek selera
1 młody kalafior lub brokuł
150 g zielonej fasolki szparagowej
150 g groszku cukrowego
5 młodych ziemniaczków
2,5 litra wody
50 g masła lub oleju
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
½ pęczka koperku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Myjemy i obieramy pietruszkę, seler, ziemniaki i marchewkę. Ziemnniaki kroimy w dużą kostkę, pietruszkę i marchew w półplasterki, a seler zostawiamy w całości. W garnku roztapiamy masło i podsmażamy warzywa, z wyjątkiem ziemniaków (dzięki temu zupa będzie aromatyczna). Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy (sól i pieprz wedle uznania). Gotujemy około 40 minut. Wrzucamy kalafior, fasolkę (można pociąć na mniejsze kawałki), ziemniaki i groszek. Gotujemy kolejne 30 minut, do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku, opcjonalnie posypujemy koperkiem.

Przepis i zdjęcia: Monika Szeffler
przezogrodek.pl

Przepis pochodzi z 5. numeru magazynu KOCIOŁ.