jajko w bulce

 Zapiekane z jajkiem bułki to doskonała i niebanalna propozycja na niedzielne śniadanie. Dodatek delikatnego sera camembert i chrupiącego jarmużu są doskonałym uzupełnieniem dla pieczywa i rozlewającego się jajka. Tak warto rozpocząć dzień.

Jajka zapiekane w bułkach:

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2

bezmiesne-b

Składniki:

2 jajka
1 średnia bułka (kajzerka)
2 plastry camembert
liście jarmużu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Bułkę kroimy na pół i wydrążamy w każdej połówce wgłębienie, uważając żeby nie uszkodzić ścianek. Jajka wbijamy do miseczki. Do każdego z wgłębień przekładamy ostrożnie po białku i żółtku. Pieczemy przez 10 minut i dodajemy na każdą połówkę bułki po plasterku camembert i jarmuż. Pieczemy przez 3-5 minut, aż białko będzie ścięte. Doprawiamy według uznania.

Przepis i zdjęcia: Małgorzata Zabkorzycka
trawkacytrynowa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *