curry

Proste, ale niezwykle smakowite danie. Do przygotowania potrawy zamiast tofu możemy użyć również pierś z kurczaka, rybę lub krewetki. Na bazie takiego curry bardzo łatwo możemy przyrządzić pyszną zupę. Po prostu dodajmy bulion i dowolny dodatek.

Curry z topinamburem i tofu:

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4

 bezglutenowe-bbez_laktozy-bweganskie-bniskieIG-b

Składniki:

500 g topinamburu
100 g tofu
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2-3 centymetrowy kawałek imbiru
2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki oleju
sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy. Topinambur myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. W woku lub dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim oprószoną solą cebulę. Dodajemy czosnek i imbir, a po chwili smażenia czerwoną pastę curry oraz pastę z trawy cytrynowej. Mieszamy i wsypujemy starty topinambur. Smażymy do miękkości topinambura, co jakiś czas mieszając.
Wlewamy mleko kokosowe. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut.
Tuż przed podaniem dodajemy pokrojone tofu.

Uwaga:

Do przygotowania potrawy zamiast tofu możemy użyć również pierś z kurczaka, rybę lub krewetki. Na bazie takiego curry bardzo łatwo możemy przyrządzić pyszną zupę. Po prostu dodajmy bulion i dowolny dodatek.

 Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka
cafebabilon.blogspot.com