browar 100 mostow - uroczyste otwarcie 1

Browarnictwo to dziedzina, która cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Oprócz wielkich koncernów swój rozkwit przeżywają także mniejsze browary, które dalekie są od przemysłowej produkcji piwa. Po kilku latach posuchy we wrocławskim browarnictwie, przy ul. Długosza, powstał klasyczny browar rzemieślniczy – Browar Stu Mostów. Miejsce zostało otwarte dla gości już w listopadzie, w trakcie ostatnich przygotowań. Natomiast 11-go grudnia odbyło się oficjalne otwarcie, któremu towarzyszyła również premiera wytwarzanego w nim piwa.
Reprezentantki „Kotła”: Martyna i Monika miały okazję uczestniczyć w tym interesującym wydarzeniu. Spotkanie rozpoczęło się od krótkiej prezentacji założycieli browaru – Arletty i Grzegorza Ziemian, którzy przedstawili misję, jaka przyświeca browarnictwu rzemieślniczemu oraz zaprezentowali zespół fachowców i pasjonatów, zajmujących się w Browarze Stu Mostów warzeniem piwa. Następnie gości zaproszono do degustacji smakowitych przekąsek oraz gwoździa programu – piwa. Pomimo, iż na zegarach wybijała dopiero godzina jedenasta, w hali browaru rozległ się brzęk kufli, a uczestnicy delektowali się smakiem trzech rodzajów piwa wśród, których znalazły się: WRCLW Żytnie/Roggen (piwo ciemne, górnej fermentacji, z dodatkiem słodu żytniego), SALAMANDER Wheat Porter (ciemny porter z brytyjskim rodowodem) oraz SALAMANDER AIPA (piwo na bazie amerykańskich chmieli, z mocną goryczką).
Impreza zakończyła się wycieczką po browarze, gdzie eksperci: Grzegorz Ickiewicz i Mateusz Gulej zaprezentowali cały ciąg technologiczny sprzętu piwowarskiego oraz opowiedzieli o tym, jak wygląda proces warzenia piwa. Panowie sprostali swemu zadaniu i odpowiedzieli na najbardziej dociekliwe pytania gości, próbując jednocześnie pokazać fakty i mity związane z browarnictwem.

browar 100 mostow - uroczyste otwarcie 2

Browar Stu Mostów można odwiedzić na co dzień, ponieważ jego wnętrza oprócz kadzi i tanków mieszczą także pub. Lokal zlokalizowany jest na antresoli, skąd można oglądać proces produkcji piwa przy jego jednoczesnej degustacji. Ekipa „Kotła” gorąco zachęca, aby samodzielnie zapoznać się z industrialnym charakterem tego miejsca, a także oryginalnym smakiem tutejszego browaru.

browar 100 mostow - uroczyste otwarcie 3

Tekst: Martyna Sobka – smakiempisany.pl
Zdjęcia: Monika Szeffler – przezogrodek.pl