food design 1

Tydzień przed Świętami przedstawicielki Kotła (Kasia, Olga i Monika) wzięły udział w darmowych warsztatach Food Design z Kubą Korczakiem w Krzywym Kominie. Ich zadaniem było odczarowanie znanych i nudnych dań poprzez dodanie do nich kilku nowych, często pozornie niepasujących do siebie składników. Kubie podczas warsztatów pomagała Karina Zuchora, znana niektórym jako finalistka Masterchefa.

food design 2

W zajęciach wzięło udział około 30 uczestników. Dobra organizacja w połączeniu z charyzmą prowadzących zagwarantowała świetną, luźną i przyjacielską atmosferę już od pierwszych chwil. Kulinarne zmagania trwały kilka godzin i oprócz przygotowania 4 dań obejmowały między innymi wprowadzenie do techniki krojenia.

food design 3

Nastąpił podział na cztery grupy i zadaniem każdej z nich było przygotowanie kilkudziesięciu porcji potrawy według przepisu. Każda z grup otrzymała do swojej dyspozycji stanowisko pracy z podstawowymi przyborami oraz dokładne wytyczne dotyczące przygotowania dania. Do dyspozycji były produkty najlepszej jakości, w miarę możliwości lokalnego pochodzenia. Prowadzący krok po kroku, szczegółowo wprowadzili grupy w ich zadania. Na tym się bynajmniej nie skończyło, bo w trakcie pichcenia Kuba i Karina przez cały czas uwijali się między stanowiskami, chętnie odpowiadając na wszelkie pytania, wspólnie z grupą krojąc cebulę albo odławiając pierożki. Dzięki takiemu podejściu rywalizacja ustąpiła kibicowaniu innym grupom, wzajemnej pomocy i radosnym gruchaniu o jedzeniu. W trakcie pracy pomocnicy z Krzywego Komina niepostrzeżenie zamieniali brudne garnki i przypalone patelnie na czyste. Bez wątpienia organizacyjny sukces.
Dania degustowane były w kolejności grup. Ochów i achów było bez liku i niewątpliwa chwała udzieliła się wszem i wobec. Dzięki ciągłemu wsparciu prowadzących nie było żadnych niedociągnięć i efekt końcowy był piorunujący.

food design 4

MENU
Przystawka zimna – śledź bałtycki z kurkumą, trawą cytrynową i rodzynkami
Przystawka ciepła – won tony z maślakami, imbirem, kozią bita śmietaną i oliwą bazyliową
Danie główne – tataki z gęsi z puree z pietruszki i marynowanego różowego imbiru z zielonym ogórkiem i kolendrą
Deser – leniwe z kozim serem z lawendowym cukrem pudrem i malinami

Poniższe zdjęcia przedstawiają nasze dzieła. Porcje być może wyglądają na symboliczne, ale jedzenia było tak dużo, że łakomczuchom udało się załapać nawet na kilka repet. Kocioł już nie może się doczekać na myśl o powtórce tej inicjatywy, a smaczne pomysły na stałe wejdą do naszych kuchni. Do kulinarnej kreatywności zamiast przynudzania niesamowicie dopinguje Kuba Korczak we współpracy z Krzywym Kominem i nie wahamy się zapewnić, że to jedne z najlepszych warsztatów kulinarnych, w jakich miałyśmy okazję uczestniczyć. Jeśli chcecie świetnie spędzić czas w gronie pasjonatów kuchni, koniecznie śledźcie ten tandem.

Tekst: Dominik Sieradz, Monika Szeffler
Zdjęcia: Katarzyna Sieradz, Monika Szeffler

food design 5