gnocchi z burakow 1

Przepyszne gnocchi z gotowanych buraków, które można podać z jogurtem naturalnym i świeżymi ziołami, choćby tymiankiem. Ciekawy kolor i smak przypadnie Wam do gustu. Najlepiej smakują podgrzane na patelni z dodatkiem masła.

Gnocchi z buraków

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 3

bezmiesne-b

Składniki:

2 małe buraki
300 g ziemniaków
1 jajko
80 g mąki pszennej + mąka do podsypania
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy buraki z ziemniakami. Dodajemy jajko, sól, pieprz oraz mąkę i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Odrywamy kawałek ciasta i na oprószonej mąką stolnicy rolujemy podłużny wałek. Kroimy go na 2 cm kawałki i robimy na nich wgłębienia widelcem. Gotujemy w dużym garnku osoloną wodę i wrzucamy gnocchi partiami. Kiedy wypłyną na wierzch, wyławiamy je łyżką cedzakową.

Przepis i zdjęcia: Marcelina Łukaszek
www.pinkenvelope.pl