1

Nasz magazyn otrzymał zaproszenie na Food Swap odbywający się w ramach imprezy plenerowej Folk Fiesta pod hasłem kuchni dolnośląskiej. Event  miał miejsce 21-go września, w godzinach popołudniowych na terenie CRZ Krzywy Komin, na wrocławskim Nadodrzu. Myślą przewodnią całego wydarzenia była promocja tradycji, kultury, rzemiosła oraz kuchni dolnośląskiej. Jako że te elementy doskonale wpisują się w ideę “Kotła”, wysłaliśmy tam naszych przedstawicieli: Katarzynę wraz z mężem Dominikiem oraz Martynę.

2

Nasza reprezentacja przygotowała się do Food Swapu bardzo solidnie. Na uczestników wymiany czekały bowiem: zupa orkiszowa, zupa z raków, pierogi ruskie z Chrząstawy, bigos wrocławski oraz małaj. Dla każdego przygotowaliśmy również wydrukowane przepisy oraz urocze ciasteczka-wizytówki z adresem naszej strony internetowej.

3

Sam Food Swap miał polegać na wymianie między członkami zabawy dań, przepisów i uwag na temat gotowania. Osoby z zewnątrz mogły natomiast degustować potrawy po wniesieniu symbolicznej opłaty przy wejściu. Niestety, oprócz nas i organizatora, na miejscu nie stawił się żaden uczestnik, toteż całe wydarzenie utraciło formułę wymiany i po prostu sprzedawaliśmy nasze dania. Ciężko powiedzieć, co było przyczyną zaistniałej sytuacji… Być może to temat kuchni dolnośląskiej okazał się zbyt skomplikowany.

4

Już od początku naszej wizyty w Kominie widać było lekkie niedociągnięcia organizacyjne. Na szczęście po krótkiej chwili zastanowienia i organizacji pracy, nasz magazyn mógł rozpocząć sprzedaż i wydawanie posiłków dla gości z zewnątrz. Potrawy przez nas przygotowane cieszyły się dużym zainteresowaniem, w szczególności zupa rakowa, która skończyła się niemal po 15 minutach. Inne dania również zwracały uwagę gości, którzy podpytywali o przepisy, o nas oraz o sam magazyn Kocioł. Pomimo że event nie wyglądał tak, jak sobie wyobrażaliśmy, jesteśmy zadowoleni. Było to bardzo ciekawe doświadczenie, które pokazało, jak ciężka, a zarazem ciekawa jest próba nakarmienia tak wielu osób w plenerze. Najbardziej jednak cieszy nas fakt, że nasze dania smakowały innym, dlatego myślimy, że w przyszłości magazyn Kocioł z równie wielkim zapałem pojawi się wśród ludzi, prezentując smakołyki kuchni Dolnego Śląska.

Tekst: Martyna Sobka – smakiempisany.pl
Zdjęcia: Dominik Sieradz, Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl

5